Sedam simptoma koji nagovještavaju dijabetes koje ne biste trebali ignorirati

Sedam simptoma koji nagovještavaju dijabetes koje ne biste trebali ignorirati

Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezan s pretilošću. Ukoliko se na vrijeme ne dijagnosticira, može prerasti u dijabetes tipa 2 zajedno sa svim negativnim posljedicama koje ovaj zdravstveni problem sa sobom nosi, piše klix.ba

No dobra vijest je da je predijabetes reverzibilan. Što prije prepoznate problem, prije se možete okrenuti ozravljenju. Pravilnom prehranom i redovnim vježbanjem možete umanjiti mogućnost da dobijete predijabetes.

Postoje neki suptilni simptomi koji vas mogu upozoriti na predijabetes.

Visok krvni pritisak

Osobe s povišenim krvnim pritiskom izložene su povećanom riziku od predijabetesa jer hipertenzija tjera srce na jači rad i kretanje krvi po tijelu. To otežava tijelu da eliminira višak šećera iz krvotoka.

Hipertenzija i predijabetes su stanja koja se međusobno pogoršavaju, a studije su pokazale da oboje znatno povećavaju rizik od zatajenja srca.

Nažalost, i predijabetes i visok krvni pritisak u početku su uglavnom asimptomatski. Ako znate da imate hipertenziju, trebali biste se odmah ozbiljno pozabaviti prevencijom predijabetesa.

Zamagljen vid

I predijabetes i dijabetes mogu negativno utjecati na vaš vid. Kada nivo šećera u krvi prelazi s visokog na niski, to može prouzročiti curenje tekućine u leću vašeg oka. Zbog toga dolazi do magljenja vida.

Problemi s kožom

Ponekad se zdravstveni problemi mogu manifestirati i izvana. Predijabetes zna prouzrokovati različite probleme na vašoj koži zbog povećanog inzulina u krvi.
Predijabetes također utječe na cirkulaciju krvi, što može uzrokovati svrab u vašim ekstremitetima, posebno u nogama.

Giht

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Nevjerovatno je bolan, a može signalizirati i predijabetes.

Giht se često javlja zbog bogate i prekomjerne prehrane. Ima tendenciju da češće utječe na ljude koji imaju višak kilograma, a pretilost je također faktor rizika za predijabetes.

Stalno ste gladni

Česta glad može ukazivati na to da imate predijabetes. Pokušajte da jedete manje a češće kako biste se riješili ovog osjećaja.

Ekstremni umor

Na isti način na koji višak šećera u krvi može dovesti do osjećaja gladi isto tako može dovesti i do iscrpljenosti. Kad vaše tijelo ne dobije gorivo koje mu treba, bez obzira na to što jedete puno obroka, sigurno ćete se osjećati umorno.

Kada je umor hroničan pokušajte se uključiti u fizičku aktivnost koja je potrebna za održavanje zdrave tjelesne težine.

Povećana žeđ

Povećana žeđ, posebno nakon obroka, može signalizirati predijabetes. Vaše tijelo je započelo eliminaciju viška glukoze iz krvotoka, a jedan od načina za to je razrjeđivanjem krvi i ispuštanjem šećera putem urina. To će dovesti do dehidriranosti organizma i osjećaja hronične žeđi.

Predijabetes je znak upozorenja da se nešto mora promijeniti u vašoj svakodnevnici kako biste ostali zdravi. Ako nakon čitanja našeg popisa ustanovite da imate nekoliko upozoravajućih simptoma predijabetesa, nemojte paničariti. Uz odgovarajuću pažnju, i dalje je reverzibilan. Prvi korak je zakazati sastanak sa svojim ljekarom kako bi uspostavio dijagnozu.

Leave a Reply