Ovo su najpoznatije JESTIVE GLJIVE – evo kako ih prepoznati u šumi

Ovo su najpoznatije JESTIVE GLJIVE – evo kako ih prepoznati u šumi

Stara izreka kaže: „Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom“. No, šalu na stranu – postoji više hiljada različitih vrsta gljiva, ali se od toga samo mali broj, njih oko 200, smatra jestivim gljivama. Iako prepuna blagodati, ovo je namirnica s kojom zbilja moramo biti oprezni i, ukoliko je planiramo sami brati, pri tome se prepustiti stručnjacima.

Najstariji zapisi o medicinskoj upotrebi gljiva datiraju iz Kine prije više od 2000 godina. Kroz povijest su se koristile ne samo u prehrani već i za liječenje – i to u istočnim zemljama u puno većoj mjeri nego u zapadnom svijetu. Starim Rimljanima bila su poznata razna jela od gljiva, a prije 2000 godina vrganji i gomoljače smatrale su se poslasticama.

Teško je naći biljnu hranu koja se može na tako različite načine pripremiti, koja ima tako dobar okus, a ujedno ima i tako visoku hranjivu vrijednost kao što to imaju gljive.

S nutritivnog stajališta gljive su poznate po visokom udjelu proteina, posebno u odnosu na ostale biljke, zbog čega ih se naziva i mesom biljnog svijeta. Glavnina sastava gljiva je voda, a osim velikog udjela vlakana sadrže i mnoge antioksidativne tvari, fitonutrijente, vitamine A, B, C i minerale poput kalija, kalcija, željeza, selena, cinka i mangana, što im daje odlična antioksidativna svojstva.

Gljive su jedine namirnice biljnog podrijetla koje u svom sastavu sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kod sprječavanje rahitisa, osteomalacije i drugih metaboličkih bolesti kostiju.

Radi navedenih značajki i onih koje ih dodatno krase, postoje mnogi znanstveni dokazi da gljive imaju itekakav pozitivan učinak na zdravlje čovjeka – stoga bi im definitivno trebali dati prednost pri planiranju svojih jelovnika. Kako bi vas na to potakli, donosimo vam kratak opis i karakteristike samo nekih, najpoznatijih jestivih gljiva dostupnih na našem području:

Smrčak

Spada u red naših najukusnijih i najhranjivijih gljiva. Posjeduje važna hranjiva i ljekovita svojstva koja mogu imati ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Obiluje vitaminom D te veoma dobro štiti od nepoželjnih djelovanja koja mogu dovesti do upale i raka. Štiti jetru od oštećenja i pospješuje rad imuniteta.

Raste od ožujka do svibnja u listopadnim ili smrekovim šumama, u parkovima, na obalama rijeka i u šikarama. Meso joj je krhko, ugodna mirisa i okusa.

Vrganji

Naša je najmilija i uz šampinjon na tržištu najčešća gljiva, kod nekih poznata pod nazivom „liječnik za srce“ i „kralj divljih gljiva“. Od svibnja do listopada nalazimo je u šumama listača i četinjača, te na šumskim livadama.

Ima velik, okrugao klobuk, smeđe boje, a stručak joj je svjetliji i trbušasta oblika. Ugodnog je mirisa i okusa. Dobar je za sušenje, bogat bjelančevinama, a od vitamina sadrži veći udio vitamina B6, vitamine C i D te visok udio minerala – posebno kalija, kalcija i željeza.

Lisičarka

Vrlo je česta i uz vrganj naša najpoznatija i najomiljenija gljiva za jelo. Od lipnja do listopada raste u tamnim šumama listača i četinara na mahovini, često u velikim skupinama. Meso joj je debelo, vlaknasto, žilavo, ugodna mirisa, a okus slabo papren.

Lisičarku prilikom pripreme jela valja zbog čvrstoće mesa dulje kuhati, dok za sušenje nije prikladna. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, poznatog antioksidansa. Po sadržaju karotena bogatija je od svih poznatih gljiva i mnogih vrsta povrća. Među navedenim gljivama lisičarke se ističu visokim udjelom kalija, mnogih aminokiselina i minerala.

Bukovača

Vrlo ukusna jestiva gljiva, poznata i pod nazivom šumska oštriga. Nalazimo je na starim bukvama, vrbama i jablanima od rujna sve do zime, pa čak i zimi. Karakteristična je po školjkastom obliku i smeđoj boji.

Obiluje esencijalnim aminokiselinama, antibakterijskim supstancama, mineralima i vitaminima pa je vrlo učinkovita u liječenju malignih bolesti, anemije, pada imuniteta. Ova gljiva se uspješno uzgaja na panjevima i balvanima, a prednost joj je u tome što rodi u vrijeme kad drugih gljiva nema i što se lako raspoznaje.

Leave a Reply